Gratis levering Tijdelijk geen verzendkosten
Gratis afhaling in de winkel Eenvoudig en snel
Ontdek de Fnac-kaart -5% heel het jaar door, -10% op alle strips, ..

De categorieën

Ontdek de categorieën

Vroege stemmen

De filmindustrie is dol op vrouwen die al boeken schreven toen het stemrecht voor vrouwen nog een verre droom was. Begin 2019 speelden twee biopics in de zalen - Mary Shelley van Haifaa Al-Mansour en Colette van Wash Westmoreland. Twee schrijfsters die moesten vechten om hun naam op de kaft van hun eigen werk te krijgen. Beide films laten de literaire pioniers niet zelf aan het woord. Terwijl schrijfsters toch best tot hun recht komen op papier.

Het vuur waarmee Mary Wollstonecraft op tafel slaat voor vrouwenrechten, knettert onvermindered. Het lef waarmee George Sand haar onconventionele leven vormgaf, blifjt aanstekelijk. Zelfs het mes waarmee George Eliot en Edith Wharton de dubbelzinnge mores van hun tijd fileerden, heeft niets van z'n scherpte verloren.

Schrijven om de wereld te veranderen

Vroege stemmen

Lage landen

Scherpe pennen hoef je niet ver te gaan zoeken. Van grande dame Hella S. Haasse tot vers bloed Dalilla Hermans: vrouwen van bij ons hebben de wereld iets te zeggen en zijn niet bang om hun stem te laten klinken. Onverschrokken ontleden ze hun verhouding tot mannen, andere vrouwen, familieleden en het leven. In het voorbijgaan etaleren ze de kracht van de Nederlandse taal.

Schrijvers uit de Lage Landen laten zich niet onder één noemer vangen. Zo blijkt geen terreur opgewassen tegen de innerlijke kracht van Etty Hillesum, terwijl de personages van Griet op den Beeck ten onder gaan aan hun zachte aard. Dwarsdenker Andreas Burnier (pseudoniem) blijft in haar werk dicht bij haar eigen leven, terwijl historica Joke Van Leeuwen zich laat inspireren door 18-eeuwse memoires.

Eenzelfde taal, uiteenlopende visies

Wijde Wereld

In elke windstreek, op elk continent schuilt schrijftalent. India gaf ons Arundhati Roy, uit Chili kwam Isabel Allende en van Nigeria kregen we Chimamanda Ngozi Adichie. Er is een literaire gids voor elke bestemming.

"Wijde wereld" is gewijd aan internationale schrijfsters. Mythische figuren als Anaïs Nin en Sylvia Plath staan zij aan zij met hedendaagse publiekslievelingen Elena Ferrante en Margaret Atwoord. Elke generatie kent haar klassieker: Harper Lee in de sixties, Donna Tartt in de nineties, vandaag de immens populaire Hanya Yanagihara. Elke minderheid claimt haar spokeswoman: van Afro-Amerikaans icoon Toni Morrison tot Jeanette Winterson, lesbisch boegbeeld tegen wil en dank.

Dit zijn vrouwen van de wereld, voorbeelden, rolmodellen.

Een woordvoerster voor elke nuance

Wijde wereld

Denken, Dromen

Als de Holocaust kon gebeuren, als het klimaat verandert, als Islamitische Staat misdaden tegen de mensheid begaat en als ingesleten denkbeelden nog steeds de mogelijkheden van vrouwen beperken... wat staat ons dan nog te doen?

Op grote vragen moeten dito geeesten een antwoord formuleren, enerzijds zorgvuldig genoeg om de complexiteit van het probleem recht te doen, anderzijds helder genoeg om de weg voorwaarts aan te duiden. De vrouwen in de "denken, dromen"-selectie voel(d)en zich geroepen. Deze schrijfsters brengen de pijnpunten van onze samenleving in beeld, en doen dat grondig als Simone de Beauvoir, boos als Rebecca Solnit of polemisch als Naomi Klein. Ze praten met vrouwen die aan het front vochten, luisteren mee in rechtzalen, werpen nieuw licht op eeuwenoude ideeën of verzetten zich tegen nepnieuws en de neoliberale doctrine.

Ideeën die de maatschappij wakker schudden

Denken, dromen